Колекционер събра над 60 000 кутии с кибрит

Най- големият колекционер на кибрити у нас е от Ямбол. В колекцията си има над 60 000 кутии от цял свят, някои са на повече от век, информира bTV.

Кръстьо Василев пътува в цяла Европа, за да попълва колекцията си.

„Може с пари да не се връщам, но с кибрити задължително. Този е стар, може би от 40-те години, италиански…той е предназначен за кралицата на Белгия”, показва ценен кибрит Кръстьо Василев и разказва, че го е открил на битака. Всичко започва преди 45 години, когато чичо му подарил книгата „Малката кибритопродавачка“. Пази я и до днес.

Пълната серия от сто кибрита с историята на английските железници и кибрит от втората световна война са сред уникалните в колекцията. Последните открил случайно сред антикварни вещи на свой приятел в София.

„Имал кибрити, останали от неговия дядо, и искал да бъдат в добри ръце и ми донесе един кашон с кибрити”, спомня си колекционерът.

Колекционерската страст на Кръстьо променила живота му. Запознал се с хора от цял свят и започнал да учи чужди езици. Вече говори осем. Семейството му го подкрепя в това негово хоби.

Next Post

ВКС отказа регистрация на партията на Слави, той ще прави нова

“Днес Върховният касационен съд отказа регистрацията на партия „Няма такава държава“, защото използвала цветовете на българското знаме. Ами, добре. Това ли измислихте? Е, много сте умни, няма що! Така ли мислите, че ще ни спрете? С боички и с наименования? Важно е съдържанието, а не опаковката. Затова, ние, същите хора, […]