Момчето, по-умно от Айнщайн и Стивън Хокинг

Интелигентността е способността на мозъка да събира и обработва информация. Измерва се както като обща способност, така и за колко време се извършва работата. Затова тестовете за интелигентност са и за време, освен за правилни отговори.
Съответно човек с по-висока интелигентност е човек, който може да обработи повече информация за по-кратко време. Това не означава, че друг човек с по-ниска интелигентност няма да се справи със същата задача, но вероятно ще му трябва повече време.
Разработени в началото на XX век като начин за оценка на човешкия интелект, IQ (Intelligence Quotient) тестовете отдавна се използват както в образователната система, така и при подбора на служители.
Въпреки че през последните години надеждността на резултатите, които дават, се поставя под въпрос, IQ продължават да се използват за мерило на интелигентността. Затова и резултатите, които постига едно 11-годишно момче наскоро успяват да изненадат всички.
Ученик от Лийдс изкара най-високия възможен резултат в теста на Mensa. С изкараните точки той дори успява дори да надмине Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг. Умният Юсуф Шах е на 11 години и регистрира 162 точки – максимумът за лица под 18 години и най-добрият процент от всички хора до момента.
Твърди се, че Хокинг е получил 160, а за Айнщайн се предполага, че макар никога да не се е подлагал официално на теста, би постигнал същия резултат.
Тъй като приятелите на Юсуф в училище винаги му казват, че е много умен, той решава да помоли семейството си да му разрешат да се подложи на теста, за да провери. Резултатите обаче успяват да изненадат дори и него.
Юсуф се надява да учи математика в Кеймбридж или Оксфорд, като казва, че обича да прави всичко, което стимулира мозъка му. Когато не учи, момчето се наслаждава на судоку и редене на кубчета на Рубик. Той започва да играе с популярното кубче през януари, след като вижда едно в къщата на свой приятел. До края на месеца вече с лекота успява да нареди кубчета от всякакви трудности.
“Бях толкова горда. Той е първият човек, който прави теста на Менса в семейството”, споделя възхитената му майка Сана пред Daily Mail. Няма да е последният обаче, защото брат му брат Халид, сега на осем години, също се надява да се справи блестящо с теста на Менса, когато порасне.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Тежката загуба на Дженифър Анистън

Знаем доста за живота на една от най-харесваните холивудски актриси – Дженифър Анистън, но често ни убягва фактът, че тя има гръцко потекло. Баща ѝ всъщност е грък. Името му е Янис Анастасакис. Той сменя гръцкото си име на по-американски звучащото Джон Анистън, когато се мести САЩ и се установява в […]