Над километър над земята – Бурж Халифа скоро няма да е най-високата сграда в света

На 10 март 2010 г., два месеца след откриването си, Бурж Халифа официално бе призната за най-високата сграда в света. А сега, 14 години по-късно, е на път да загуби тази титла заради един проект, който по план трябва да е с по-голяма височина.
Със своите 162 етажа и 828 метра, сградата в сърцето на Дубай има най-много етажи в света и най-високата наблюдателна площадка. Площта й се равнява на тази на 17 футболни игрища, а фасадата й е покрита с цели 22 хиляди стъклени панела. Тя е дело на канадския архитект Ейдриън Смит.
Именно той е и мозъкът зад проекта, носещ името Jeddah Tower. Небостъргачът в Джеда, Саудитска Арабия, е планирано да се превърне в първата сграда в света с височина един километър. А разликата с Бурж Халифа ще е поне 180 метра, като точната височина все още се пази в тайна. Цялостната застроена площ ще бъде около 530 хиляди кв.м. Етажите ще бъдат 170.
Първата копка е поставена още през 2013 г., но около пет години проектът е замразен, а строителството започва отново през миналата година. Засега не се дава краен срок, в който дейностите трябва да бъдат завършени, защото при подобен мащабен проект винаги може да има изненади. А когато е завършена, най-високата сграда в света ще се превърне и в център на Jeddah Economic City – проект за 20 милиарда долара.
Знае се, че Jeddah Tower ще бъде сграда с много предназначения. В нея на седем етажа ще се помещава хотел Four Seasons, апартаменти Four Seasons за краткосрочно наемане, офис пространство от клас А, много магазини, офиси, кафета, ресторанти и други.
Тук ще бъде и новата най-висока наблюдателна площадка в света. А един от пентхаусите на високите етажи ще разполага и със собствена 30-метрова тераса. Сградата ще се обслужва от цели 59 асансьора, които ще са на две нива и няма да има такъв, който да се движи от първия до последния етаж.
Построяването на подобна сграда с височина един километър крие редица предизвикателства и проблеми, които трябва да бъдат разрешения по най-добрия възможен начин. Като започнем от устойчивостта й на вятър и други влияния, евентуалното слягане на основите и големия размер на ядрото, което е необходимо да се изгради, за да има сигурна опора, и се стигне до аеродинамичността на конструкцията.
Плановете са да се избегне стъпаловидният дизайн като при Бурж Халифа, а да се заложи на “наклонена” конструкция за по-голяма аеродинамика и по-малко натоварване от вятъра. Също така ще се поставят бетонени основи на места с дебелина до няколко метра и подсилена стоманена рамка, които да предотвратят срутване при евентуален терористичен акт със самолет. С две думи – нетрадиционната височина изисква нетрадиционни строителни и архитектурни решения, пише NDTV.
Разбира се изграждането на всички вътрешни системи също е предизвикателство заради огромните размери на сградата. Например се знае, че кондензът от сгъстения въздух на най-високите нива ще се използва за различни цели като охладителни и поливни системи. Подземният гараж с капацитет от над 4000 коли пък ще бъде разположен не директно под сградата, а под земята в близост до нея отново с цел предотвратяване на евентуални терористични атаки, а и за да не се подкопават основите.
Безспорно Jeddah Tower е един от най-амбициозните проекти, с които Саудитска Арабия отново взима преднина пред всички останали държави в света. Стойността  е изчислена на 1.2 милиарда долара, което е с 300 милиона по-малко от строителството на Бурж Халифа, но крайните сметки може и да бъдат по-различни. 

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Когато Селена е сигурна, че е намерила любовта

Миналата седмица Селена Гомес се появи на раздаването на наградите Еми в компанията на половинката си Бени Бланко. Двамата вече не крият връзката си, въпреки че все пак предпочетоха да не позират заедно на червения килим. Но звездното събитие се е оказало много емоционално за тях по една друга причина. Актрисата и […]

Subscribe US Now