Първите Tesla Semi камиони тръгват по пътищата

“Слон, който се движи като гепард” – така Илон Мъск описа електрическите влекачи Tesla Semi по време на събитие във фабриката на Tesla в Невада, където тази седмица бяха доставени първите готови бройки на Semi.
Tesla Semi бе представен още през 2017 г., но производството на машината закъсня с няколко години вследствие на COVID и недостига на компоненти в началото на пандемията. 
Първите бройки отидоха при Pepsi, след като още през 2017 г. компанията бе направила заявка за 100 камиона.
По думите на Мъск Tesla Semi е истински “звяр” и ще промени тежкия транспорт на дълги разстояния завинаги. 
Според милиардера Semi е много по-добър и мощен от настоящите дизелови модели, и бързо ще се превърне в предпочитан вариант за много компании. 
Tesla Semi ускорява от нула до 100км/ч в рамките на 20 секунди при максимален товар, а зареждането може да се случва с до един мегават посредством нов кабел с течно охлаждане. 
Същият кабел ще зарежда и пикапа Cybertruck, който трябва да се появи догодина.
Semi има общо четири мотора за задвижване, като наскоро Мъск обясни, че камионът ще може да продължи да се движи, дори ако два от моторите са неизправни. 
Камионът се продава в две версии, като по-евтината започва от 150 000 долара и може да измине до 480 километра с едно зареждане, а по-скъпата започва от 180 000 долара и предлага до 800 километра пробег. 
Това обаче са цени, обявени през 2017 г., когато инфлацията все още бе на нормални нива и цените на електромобилите като цяло бяха по-ниски, като засега не е ясно дали и с колко ще бъдат променени те.
Планът на компанията е до края на тази година да произведе общо около 100 бройки от Semi, а Мъск очаква Tesla да бълва до 50 000 бройки годишно през 2024 г., пише Reuters. 

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Автомобили и автомобилни новини

Всичко интересно от света на високите скорости. Нови модели, нов дизайн на спортни автомобили. Източник: Lifestyle.bg

Subscribe US Now