Решението, което правителството взе за Чарлз и Камила

Дълго време се спекулираше с датата за коронацията на Чарлз – той стана крал автоматично след смъртта на майка си кралица Елизабет Втора на 8 септември тази година. Тържествената церемония по коронясването му обаче ще се състои чак през пролетта на 2023 г.
Както беше потвърдено преди седмици, тя ще се състои на 6 май догодина в Уестминстърското абатство. Денят се пада събота, а през отминалия уикенд беше потвърдено, че и понеделникът след коронацията – 8 май, ще бъде официален празник за цяла Великобритания.
Това ще даде възможност на хората “да се съберат и да празнуват”, каза настоящият премиер на страната Риши Сунак пред ВВС. Той определи бъдещия празник като “уникален момент за държавата ни”.
Не само коронацията е причина 8 май 2023 г. да бъде определен за почивен ден. Членове на парламента призоваха именно понеделникът, а не петъкът преди церемонията да бъдат официален празник.
Причината е, че на 4 май в Англия ще се състоят местни избори и, ако 5 май (денят преди коронацията) беше обявен за почивен, това можеше да се отрази на избирателната активност.
От ВВС припомнят, че Чарлз ще влезе в британската история като най-възрастният монарх, възкачил се на престола на 73-годишна възраст. Друг прецедент в царуването му ще е, че кралицата-консорт Камила ще бъде коронясана заедно с него. Цялостната церемония обаче ще е много по-семпла, по-кратка и с по-малко гости от тази на майка му кралица Елизабет Втора.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Гаджета ли са Фейгин и Жоро след края на "Игри на волята"?! Разкриха истината с тази СНИМКА

Любовните отношения между Георги и Фейгин от “Игри на волята” се прекъснаха с нейното отпадане от шоуто. Оттогава зрителите се чудят дали след края на формата са продължили да се опознават по-интимно.  Най-накрая двамата решиха да внесат яснота по случая и с тази снимка категорично затвърдиха слуховете, че са новата […]