Спасител от катастрофа в река Лим получи българско гражданство

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи документ за българско гражданство на Сафет Баличевац – един от спасителите от катастрофа в река Лим.

Героизъм днес е да правиш добро. Истинските герои жертват себе си заради живота на другите, но за мен вие, г-н Баличевац, сте преди всичко голям човек, защото истинските хора постъпват като вас – в беда помагат на другите“, каза Йотова, на церемонията, състояла се в Гербовата зала на Президентството.

В автобусната катастрофа в река Лим на 4 април 2004 г. загинаха 12 български деца от Свищов. 38 от пътниците бяха спасени.

„Вие, г-н Баличевац, с вашето дело показвате, че човешката добрина още има място между нас – каза вицепрезидентът. – Вие сте доказателство, че добрината не е изчезнала от живота ни, вие доказвате, че за да вършиш добро, дори няма нужда да имаш голям житейски опит, били сте едва на 20 години“.

По думите ѝ даването на българско гражданство на Баличевац не е формален акт. Йотова му пожела да бъде и да остане истински българин, какъвто е бил и досега.

Баличевац увери, че никога няма да забрави кошмарната нощ и единственото успокоение е, че той и другите спасители са успели да помогнат при трудни условия десетки хора да се спасят от автобуса. Той очаква българското гражданство да промени живота му и да има по-добро бъдеще.

Баличевац получава гражданство за особени заслуги към България в обществената сфера.

През април 2005 г., една година след трагичния инцидент, България пое ангажимент за предоставяне на българско гражданство на спасителите като израз на дълбока благодарност и признателност. Четирима от участниците в спасителната операция вече имат български документи за самоличност. След трагичния инцидент граждани на Сърбия и Черна гора, участвали в спасяването, бяха удостоени от президента Георги Първанов с ордени „Мадарски конник“. Сред отличените беше и Баличевац.

Снимка: Президентство

Next Post

195 години от рождението на Найден Геров

Днес се навършват 195 години от рождението на Найден Геров. Роден е на 23 февруари 1823 г. в Копривщица в семейството на килийния учител Геро Добревич Мушек, който служи за прототип на хаджи Генчо от повестта „Българи от старо време“. Учи в килийното училище на баща си, в гръцко училище […]