Варени, пържени, поширани или печени – кои яйца са най-здравословни

Идеални в комбинация, но чудесни и консумирани самостоятелно, яйцата си остават сред най-предпочитаната храна по ред причини. От една страна те са вкусни и лесни за приготвяне, а от друга са и изключително полезни.
Само в едно яйце например се съдържат около шест грама протеин – количество, което осигурява на тялото ни всичките девет основни аминокиселини. Освен това яйцата са богати на витамини А и D, желязо, холин и други полезни хранителни вещества.
Оказва се обаче, че чрез консумирането на яйца можем да си набавим и омега-3, стига да изберем такива, снесени от кокошки, чиято храна е допълнена с източници на мазнини като ленено семе. Именно за обогатените с омега-3 яйца се смята, че са най-полезни, тъй като те са вид мазнини, които е доказано, че 68% от възрастните и над 95% от децата не консумират достатъчно.
Колкото до начина на приготвяне на яйцата, за най-здравословен вариант се смята този, съобразен с нуждите на организма ни, пише USA Today.
Така например, ако целим да свалим излишни килограми, е добре да готвим яйцата с по-малко мазнина. За варените, пошираните или дори печените яйца, обикновено се нуждаем от най-малко мазнина и затова те са предпочитани от хора, които спазват режим.
Разбира се, в случай че обичаме да ядем и пържени яйца, не е нужно да ги изключваме напълно от менюто си. Можем да си ги позволим, стига да ги ядем по-рядко или просто като намалим количеството мазнина, с която ги пържим.
Ако пък целта ни не е да отслабваме, а да натрупаме мускулна маса, то най-подходящият начин да ядем яйца е или като наблегнем повече на белтъците, или в комбинация с извара или сирене.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Орландо Блум в 28 факта

Днес, 13 януари, рожден ден празнува английският актьор Орландо Блум. Източник: Lifestyle.bg

Subscribe US Now