Започва информационна кампания по повод Европейския ден за борба с трафик на хора

Започва информационна кампания по повод 18-ти октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора“, под надслов „Не си играй със съдбата им“, с фокус сексуална експлоатация. Инициативата се организира за поредна година от дирекция „Превенции“ към Община Варна съвместно с местната и националната комисии за борба с трафика на хора. В рамките на кампанията до 31-ви октомври ще се проведат редица инициативи – днес стартира дискусионен форум, с участието на прокурори, следователи, оперативни работници от МВР и членове на местната комисия за борба с трафик на хора. Теми на срещата са повишаване на капацитета на разследване на престъплението трафик на хора, онлайн престъпления, способи за събиране на доказателства, идентификация и насочване на жертви на трафик на хора. Лектори са прокурор Гергана Кюркчийска, Анна Николова (SOS – семейства в риск) и Томас Дохърти, регионален съветник за Централна и Източна Европа по компютърни престъпления и интелектуална собственост към Департамента по правосъдие на САЩ.

На 19-ти октомври ще се проведе обучение за членове на местната комисия за борба с противообществените прояви на непълнолетни и малолетни лица, инспектори от детска педагогическа стая, обществени възпитатели. На 20-ти и 21-ви октомври стартира двудневна академия за доброволци от превантивните клубове към дирекция „Превенции“, Община Варна, на тема: “Трафик на хора. Рисковете в интернет пространството”. Лектор е Антоанета Василева, член на експертната група за мониторинг по прилагане на Конвенцията за борба с трафика на хора към Съвета на Европа и представител на Националния център за безопасен интернет. В 11 варненски училища, с разкрити училищни превантивни клубове към дирекция “Превенции”, доброволци ще проведат информационни сесии сред учениците в клас, и кампании, насочени към младите хора.

 

Next Post

Актуална информация за работното време на ковид зоните във Варна

Продължават прегледите в ковид зоните в общинските ДКЦ-та във Варна, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“. Актуалното работно време е следното:   ДКЦ I „Света Клементина“ От понеделник до петък – от 08:00 до 12:00 часа; от 13:30 до 17:30 часа. Събота и неделя – от 09:00 до 13:00 часа; от 13:30 […]