Защо метъл музиката се нарича “метъл”

Хеви метълът, или просто метълът, както е прието да се нарича, се превръща в термин, обозначаващ израстването на рок музиката – когато тя става по-мощна, агресивна, с бързи китари, “гръмотевични” барабани и силни вокали.
Любопитен обаче е въпросът как се е стигнало до самото словосъчетание “хеви метъл”, с което се идентифицира този тип музика. Всъщност, оказва се, че трудно може да се даде еднозначен отговор. Подобно на произхода на термините “рокендрол”, “джаз” и дори “хип-хоп”, генезисът на “хеви метъл” за описание на тежката китарна музика е като дърво с многобройни корени.
Все пак мнозина са се опитвали да установят произхода, дори хора на науката. Като Дина Уайнстийн, професор по социология в университета в Чикго, един от водещите изследователи в тази област. Тя е автор на книгата от 1991 г. Heavy Metal: The Music and Its Culture. И преминава през обичайните версии за произхода на термина, преди да се спре на една, която изглежда най-вероятна.
Според нея, трябва да се изходи от факта, че терминът “хеви метъл” описва буквално “тежките метали”, и по-точно онези, с висока плътност като златото, среброто и медта.
Една от първите употреби на “хеви метъл” идва от началото на 60-те години на ХХ в. в творчеството на Уилямс С. Бъроуз – “Uranian Willy The Heavy Metal Kid”. Там обаче няма идентифициране с музиката.
Друга често спягана възможност е хитът на Steppenwolf от 1968 г. “Born to be Wild”, в текста на който се споменава “heavy metal thunder”, макар това да се отнася по-скоро към описание на мотоциклет.
На Лестър Бангс, известен американски музикален журналист от втората половин на миналия век, се приписва първото споменаване на “хеви метъл” в музикално списание. Рецензирайки рок групата The Guess Who в брой на Rolling Stone от февруари, 1970 г., той пише: “С прекрасения си сингъл “Undun” зад гърба си, те са доста освежаващи след всички хеви метъл роботи от изминалата година.”
Но факт e и, че неговият колега Майк Сондърс (който е и вокалист на пънк групата Angry Samoans) започва да използва термина по същото време. Сондърс споменава “хеви метъл” в рецензия от май, 1971 г. за албума Kingdom Come на рок бандата Sir Lord Baltimore. И дори още по-рано – през 1970 г. когато определя Humble Pie като “heavy metal-leaden shit-rock band”.
Все пак трябва да се отбележи, че тези ранни писмени примери описват музиката като “хеви метъл” с цел да я критикуват. И Бангс и Сондърс разгръщат термина в негативен смисъл в първите рецензии, в които го използват, уточняват от Loudwire.
Но въпреки това употребата му прониква в журналистическите среди и започва да се разпространява. И с основателна причина – просто се появява необходимостта от терминология, с която да се описва новопоявилият и налагащ се стил музика.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

След смъртта на Нончо Воденичаров: Юнона каза "ДА" на милионер на яхта в Сидни СНИМКА

Фолкпевицата Юнона, която е притежателката на една от най-големите силиконови гръдни обиколки в лекия жанр, съвсем скоро ще мине под венчилото, след като получи предложение за брак от дългогодишния си приятел. Милионерът, който има солиден бизнес и постоянно глезел любимата си, изненадал русото изкушение така, че да я накара буквално да […]

Subscribe US Now