Ден на Конституцията и професионален празник на юристите

Днес е ден на Конституцията и професионален празник на юристите.

С решение на Министерския съвет от 12 март 1991 година 16 април – деня, в който първото Велико Народно събрание приема през 1879 година Търновската конституция, е обявен за професионален празник на българските юристи и съдебни служители. Инициативата е на Съюза на юристите в България.

В Софийската района прокуратура, в Административния съд в Русе и всички съдилища в Шумен ще бъде проведен ден на отворените врати с цел повишаване правната култура на гражданите. В Хасково е предвидена инициативата “Председател на съда за един ден”, в която ще се включат ученици от града.

Президентът Румен Радев ще присъства на тържеството в сградата на Съюза на юристите в България, където ще бъдат наградени видни юристи.

Преди това Радев ще изнесе лекция за социално-икономическото развитие на България в началото на Младежки икономически форум в Университета за национално и световно стопанство.

bnr.bg

Next Post

Днес безплатна ледена пързалка за деца и граждани във Варна

Oбщина Варна, Дирекция „Спорт“ и КЛС „Одесос“ отбелязват Великден с “Ден на отворени врати” за безплатно ползване на Ледена пързалка. На 16 април от 13.30 часа всички граждани и деца ще могат да се запознаят с красотата на ледените спортове. Сесията за безплатно ползване ще започне в 13.30 часа с […]