Единствената кралица на Европа

На 11 септември датската кралица отбеляза своя 50-и юбилей на трона. От месеци се планираха пищни тържества на много места из страната, но голяма част от честванията бяха отменени. Защото Маргрете реши да почете паметта на Елизабет II.
Датската и английската кралица са трети братовчедки.
82-годишната Маргрете обаче отбеляза скромно Златния си юбилей не само заради тази роднинска връзка, но и защото монархическите протоколи повеляват показването на подобно уважение.
“Стожер сред европейските монарси и голямо вдъхновение за всички ни. Тя ще ни липсва ужасно”, се казва в официалното съболезнователно писмо, изпратено от кралица Маргрете до крал Чарлз III, съобщават ни от Guardian.
Изданието допълва, че от датския кралски дворец са уточнили, че отменените тържествени процесии са по изрично желание на кралицата. От датския вестник Berlinkske пък пишат, че Маргрете вече е най-дълго царуващият до момента монарх в Европа, както и единствената кралица на континента.
Тя се възкачва на датския престол на 14 януари 1972 г., когато е 31-годишна. По онова време 45 % от датчаните одобряват монархията, а в момента процентът е 80. Престолонаследник на Дания е синът на Маргрете принц Фредерик.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Защо Ръсел Кроу остава често неразбран от хората

Ако някой случайно се чуди какво прави Ръсел Кроу в момента, то отговорът е повече от обещаващ: снима филм. В The Pope’s Exorcist носителят на Оскар наметва расото, за да се бъде легендарният италиански свещеник Габриеле Аморт. И сме готови да се обзаложим, че ще справи подобаващо и с този образ. В действителност Кроу […]