Градът, за който повечето хора не са и чували, но е обявен за най-добрия в Европа

Нидерландски град бе удостоен с престижната титла Европейски град на годината. Има канали, велосипеди и музей, пълен с картини на Ван Гог, но не става дума за Амстердам, а за историческия град Амерсфорт.
Градът, разположен на запад от Амстердам, се гордее със стар градски център със сгради, датиращи от Средновековието. Улица Muurhuize се смята за една от най-красивите в целия град и туристите обичат да се разхождат по нея, да влизат в магазините и да хапват в някой от ресторантите. Подобно на нидерландската столица, Амерсфорт също има система от канали, пълна с мостове и порти, които могат да бъдат разгледани при обиколка с лодка.
А за любителите на изкуството ще е интересно да научат, че градът е дом на втората по големина колекция от картини на Ван Гог. Това е и родното място на художника Пит Мондриан, творящ в жанра неопластицизъм. Посетителите могат да се отправят към Mondriaanhuis, където да разгледат дома от детството на художника.
Ако търсим красиви гледки, градът предлага и това. Кулата Lieve Vrouwe е всичко, което е останало, след като оригиналната църква е била взривена случайно. Висока е само 100 метра, но ако се изкачим, ще бъдем възнаградени с невероятна гледка към града.
Амерсфорт получава признанието за най-добър европейски град от Академията по урбанизъм в Лондон, която посещава града, за да оцени неговата устойчивост, градско планиране и управление.
Той също e похвален за качеството на живот, на което жителите могат да се насладят, както и за това как се поддържа характерът и наследството му. “Амерсфорт се фокусира върху благосъстоянието и щастието на своите граждани – от мерките за ограничаване на използването на автомобили до предоставянето на разнообразни и качествени жилища на достъпни цени”, казва журито.
Амерсфорт беше избран за наградата заедно с Естепона, в испанския Коста дел Сол, и Ексетър, в Девън, Англия, отбелязва Metro.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Нети изненада всички с тези корекции, оказа се, че... СНИМКА

Едва ли някой е очаква да види Антоанета Добрева, известна повече като Нети, с някакви корекции по себе си, при все, че тя от години е залагала единствено и само на ген и естествена красота. Както се казва обаче, явно тенденциите привличат и повличат след себе си. Дали това е […]

Subscribe US Now