Какво да очакваме от “Елвис” с Остин Бътлър и Том Ханкс

Когато още през 2014 г. Баз Лурман споделя намерението си да снима биографичен филм за Елвис Пресли, реакциите, които получава, не са особено ентусиазирани. Най-вероятно защото мнозина са скептични, че животът на Краля на рокендрола може да бъде разказан достатъчно изчерпателно на голям екран. А и достоверно да бъдат представени сложните взаимоотношения с близките му.
Е, режисьорът е имал седем-осем години, за да обмисли добре амбициозния си проект и явно е оползотворил добре цялото това време. И не го твърдим ние, а някой много по-близък до изпълнителя.
“Елвис” получава първи добри отзиви от самата Присила Пресли – бившата жена на музиканта. Според нея филмът се придържа към действителните събития и е направен брилянтно – по креативен начин, характерен единствено за Баз Лурман. Освен това е впечатлена и от представянето на Остин Бътлър в главната роля.
Ролята на Елвис можем да определим като първата голяма за 30-годишния актьор, който досега е имал малки изяви, но пък в небезизвестни продукции на Disney, както и в “Имало едно време в Холивуд” на Тарантино.
За “Елвис” обаче му е поверена голяма отговорност. Във филма той не просто сменя ефектни сценични костюми и имитира наелектризиращите танцови движения на Краля рокендрола, но и изпълнява песните му.
Самият Бътлър казва в интервю за Brut, че е прекарал около две години в проучване на Елвис – неговите движения, мимики, начин на говорене, за да може да изгради образа по най-добрия начин.
Другият актьор, който изиграва основен персонаж, е далеч по-познатият на широката аудитория Том Ханкс. Носителят на Оскар влиза в ролята на полковник Том Паркър – мениджърът на Елвис. Трейлърът ни загатва, че именно той ще бъде разказвачът на историята, както може би и злодеят в нея. А какво ни представя в “Елвис” Баз Лурман?
Краткият отговор би бил – животът на героя (според концепцията на режисьора). Но поясняваме, че фокусът е хвърлен върху последните 20 години от живота на Елвис. Разгледани са сложните му взаимоотношения с полковник Паркър (като се започва от запознанството им) и се проследява как талантът му се превръща в същинско явление на фона на променящата се култура и динамичните събития в Америка през 60-те и 70-те години.
Докато Елвис разгръща кариерата си, в страната се случват някои ужасяващи и тъжни събития – като убийствата на Джон Кенеди и Мартин Лутър Кинг.
Централна роля във филма, освен Елвис и музиката, имат, разбира се, и най-важните хора в живота му.
Това са жена му Присила (Оливия ДеЙонг), с която са женени между 1967 и 1973 г., както и майка му Гладис (Хелън Томпсън), и баща му Върнън (Ричард Роксберг).
Както вече казахме, музиката (че накъде иначе без нея) също е основен “играч”, но в никакъв случай не превръща филма в мюзикъл. А представянето на толкова много и проблемно развиващи се човешки взаимоотношения, както и наситеността с все бляскави и шармантни сценични изпълнения сякаш оправдават динамиката и продължителността на филма (малко над два часа и половина).
“Елвис” е по кината от 24 юни

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Виктория Капитонова от "Ергенът" призна: Имам рана на сърцето заради... СНИМКИ

Покрай участието си в “Ергенът” Виктория Капитонова май си навлече серия от неприятности, каквито едва ли си е представяла някога, че може да изживее за толкова кратко време. Победителката в първия сезон на най-романтичното риалити шоу в родния тв ефир за пореден път стана жертва на онлайн тормоз и отново […]