Къде зимуват насекомите

Всеки се е питал къде изчезват всички буболечки, когато времето захладнее? През зимата не летят пеперуди и не жужат комари, птиците разчитат само на семена, ако не са отлетели на юг, и животът сред природата напълно се променя.
За много хора насекомите са просто досадници или част от пейзажа, но тези същества заслужават своето внимание. През зимата малка част от тях оцеляват под формата на яйца. Пример за това са богомолките.
Други презимуват като ларви, заровени в дървесината или под кората на някое дърво, заравят се в почвата или дълбоко под падналите листа и снега, който поддържа температурите относително постоянни.
Водните кончета и други подобни на тях насекоми преживяват под формата на нимфи, които остават активни под леда във водоемите, където се хранят и на пролет излитат вече като възрастни индивиди.
Някои насекоми прекарват студените месеци във вид на какавиди и са сред първите, които се появяват през пролетта.
Преди тях излизат онези, които са презимували като възрастни индивиди. Те търсят убежище от студа по таваните на къщите, под дънери и камъни, под листата или дупки в стволовете на дърветата.
Примери за такива насекоми са калинките и пчелите, както и някои едри оси. Пчелите презимуват в кошерите, събрани на кълбо. Те остават слабо активни и продължават да се хранят с малки количества мед, което им позволява леко да трептят с криле и така да се сгряват от отделената топлина.
През зимата насекомите, които преживяват под формата на ларви или възрастни, понижават значително количеството на водата в телата си и я заместват с глицерол, който играе ролята на антифриз.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Защо Алисия Силвърстоун се съблече гола

Организациите, които се стремят да опазят околната среда или пък животните, винаги се опитват да направят нещо, с което да привлекат интереса на хората. И ако напоследък все по-често чуваме за активисти, които решават да залеят с боя някое произведение на изкуството, то от PETA са решили да предприемат друг […]

Subscribe US Now