Колко години всъщност живеят кокошките

На планетата ни щъкат около 23 милиарда индустриално отглеждани кокошки, известни още като бройлери. Това е и най-многобройният птичи вид на земята, който има 40 пъти повече представители от врабчетата например.
Ние правим каквото можем, за да редуцираме бройката им – като изяждаме по 65 милиарда от тях на година, но фермите продължават да бълват с още по-големи темпове.
Като изключим обаче бройлерите, чиято средна продължителност на живота е около шест седмици, след което обикновено попадат в някоя чиния, колко всъщност живеят кокошките?
Диви кокошки
Повечето съвременни домашни кокошки (Gallus gallus domesticus) са еволюирали от дивите кокошки (Gallus gallus) от Югоизточна Азия преди приблизително 10 000 години. Червените кокошки от джунглата са много по-малки от съвременните пилета, които познаваме днес, и имат типична продължителност на живота около 10-30 години, пише Animalia.
Колко дълго живеят домашните кокошки
Има противоречиви доказателства за това колко дълго живее средностатистическото домашно пиле. Университетът на Уисконсин-Медисън предполага, че кокошките в задния двор ни двор обикновено живеят между шест и осем години, докато Purina Mills смята, че в домашни условия те могат да живеят между осем и 10 години. Макар да се твърди, че максималната продължителност на живота е 30 години, между 15 и 20 години като максимална възраст е далеч по-реалистична оценка. 
Световни рекордьори
Първият носител на титлата най-старата кокошка в света е Матилда от вида Red Pyle. Тя е част от номера на магьосника Кийт Бартън. След като се появява по националната телевизия на 14, Матилда доживя до 16 години.
Според Световните рекорди на Гинес, най-старата, регистрирана кокошка някога е от породата Red Quilled Muffed American Game и е наречена Мъфи. Тя доживява до 23 години и 152 дни и е почива в САЩ през ноември 2011 г. Доскоро най-старата жива птица в света е едно пиле на име Фъстък, което почива сравнително близо до рекорда на Мъфи на 21 г. и 238 дни на Коледа през 2023 г.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

От Селена Гомес до Брад Пит - звездите, на които им е забранено да влизат в определени държави

Да си знаменитост има определени предимства, като например възможността да пътуваш по света. Въпреки това, понякога известността идва с повишен контрол и често води до сблъсъци с други култури и закони по време на пътуване. Много звезди са били (някои все още са) в черния списък за влизане в някои […]

Subscribe US Now