Най-опасните породи кучета в света

Еволюирайки от вълците, всяко куче запазва ехото от естествените инстинкти на своя предшественик. Някои малко повече от други.
Има редица фактори, които влияят на поведението на кучето и дори най-покорното може да представлява заплаха, когато бъде предизвикано. Като се има предвид това обаче, съществуват много изследвания, които се фокусират върху най-опасните породи кучета. Тези проучвания доказват, че някои кучета просто са по-податливи на атаки от други.
Да кажем, че докато всяко куче има потенциала да бъде злобно, най-опасните породи кучета са по-склонни към изблици на насилие. Това обаче не означава, че всяко така наречено опасно куче е заплаха. Проблемът е, че някои от т.нар. опасни кучета не са толкова агресивни, колкото не осъзнават собствената си сила.
Като имат предвид това, от The Dog Snobs подбират 27 от най-опасните породи кучета в света. Ние се спираме на първите седем от тях, които представяме във възходящ ред.
7. Немска овчарка
Има няколко причини, поради които любимата немска овчарка влиза в списъка с опасни кучета. Произхождаща от Германия и отгледана като идеален пастир, тази порода е естествено склонна да проявява агресия към непознати.
Немските овчарки също често се обучават като полицейски кучета. С остра интелигентност и способност да изпълняват команди, тези кучета са перфектните помощници. Ако не е правилно социализирана, тази порода обаче става прекалено защитаваща собственика и семейството си.
Немските овчарки са изключително лоялни и често не реагират добре на непознати, тъй като ги възприемат като заплаха. Немските овчарки се нареждат на второ място по сила на ухапване след американския питбул. Тази свирепа силна захапка е друга причина породата да е в списъка на опасните кучета.
6. Немски дог
С тяхната чиста елегантност и огромен размер, не е трудно да се разбере защо немските догове често са наричани “нежни гиганти”. Техният добър характер и спокойно поведение ги правят наистина добро куче пазач, което обикновено се разбира с други кучета и членовете на семейството.
Но с инстинкт да защитават естествено своите хора, те също са склонни да стават агресивни. Тъй като е известно, че са териториални и защитават своите семейни спътници, договете атакуват с малко предупреждение. И като имаме предвид големия размер на кучето, захапката му също не е за пренебрегване.
5. Доберман
Представителите на тази порода са невероятно гъвкави, игриви и обичащи забавлението кучета. Също така е известно, че са страхотни военни и кучета за търсене и спасяване на хора. За съжаление обаче имат лоша репутация като “порода насилници”. Това се дължи на факта, че понякога могат да бъдат агресивни към други кучета.
При безотговорно отглеждане или лошо обучение, както и недостатъчно освобождаващи енергия упражнения – тези фактори увеличават агресията. Ако се социализират правилно от ранна възраст, те обикновено са лоялни домашни любимци. Известно е обаче, че се привързват основно само към един човек.
4. Сибирско хъски
Тези прекрасни кучета с вълчи черти често са най-подвеждащите домашни любимци за хората, които за първи път си взимат животинка. Пронизващите сини очи и поразителното елегантно “палто” правят притежаването на сибирско хъски изключително привлекателно.
Въпреки това, не бихме искали да се изправяме на пътя на разстроено хъски. Хъскитата имат захапка, почти толкова силна, колкото тази на вълк и лесно могат да счупят малки кости и да разкъсат месото, сякаш е нищо. Това, което прави хъскито една от най-опасните породи кучета обаче, е тяхната склонност към безпокойство и непредсказуема фрустрация.
Без подходящо обучение и стимулация на сибирските хъскита лесно им доскучава и се разочароват, което обикновено е опасно за всеки около тях. Това в никакъв случай не означава, че всички хъскита са кучета-убийци, а по-скоро очертава последствията от неподходящата грижа за нашия домашен любимец. Хъскитата са силни същества и не бива да се подценяват.
3. Чау чау
Трудно е да се повярва, че тези пухкави топки биха могли да бъдат една от най-злобните породи кучета. Чау чау обаче имат повече общо (по отношение на личността) с котките, отколкото с кучетата. Това създава изключително темпераментен и дистанциран характер, който освен всичко друго има и смущаваща захапка. 
Чау чау често са както агресивни, така и упорити. Първоначално отглеждани като кучета пазачи и ловци в Китай, чау чау може да бъде най-злобното куче на света, когато пожелае. С малко допълнително обучение и компетентност обаче, сме склонни да се справим с трудния им характер. Като цяло, чау чау са най-подходящи за спокоен живот с любимия си собственик. С никой друг обаче.
2. Ротвайлер
Някои от първите полицейски кучета са ротвайлери и има защо. Тези големи кучета са определяни за пазачи и защитници отново и отново заради солидната си сила и доминиращо присъствие. Ротвайлерите обаче влизат в списъка на опасните кучета, именно заради грубата си сила и уверен характер. Те са бързи в действията и са много интелигентни. Нуждаят се от малко обучение от ранна възраст, в противен случай техният размер, за съжаление, допринася за способността им за унищожаване. 
Когато са социализирани и обучени, ротвайлерите се разбират доста добре както с други кучета, така и с нови хора. Мъжките обаче често стават доста агресивни и конфронтационни, когато са раздразнени. Породата като цяло е склонна към агресия и изисква търпеливо обучение и твърда ръка, за да остане под контрол.
1. Американски питбул териер
Тази набита, интелигентна порода може да има очарователна муцуна, но не не бива да позволяваме това да ни заблуди. Американският питбул териер е едно от най-опасните кучета в света. Въпреки че питбул териерите са надеждни селскостопански кучета и симпатични другари, не може да се отрече плашещата сила на тези късокосмести “машини”.
Питбул териерите са много темпераментни и обикновено са страхотни домашни любимци, при условие че техните нужди са задоволени. С малко обучение има малък риск нашият питбул спонтанно да се нахвърли или да нарани някого. Питбулите не са по своята същност опасни кучета, а по-скоро са склонни към по-яростни атаки, заради безотговорно отношение, пренебрегване и злоупотреба.
Това, което прави тези кучета достойни да заемат първото място в списъка на класацията обаче, е тяхната ужасяваща сила, когато са подтикнати към агресия. Въпреки че питбул териерите не са родени да се бият, тяхното поведение и склонности често ескалират, за да излезе наяве агресивната им страна. А тя е много страшна. Натъпкан с мускули и с челюст като желязна хватка, не бихме искали да се окажем в сблъсък с ядосан питбул териер.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Секси маскировките на Ким, Кайли и Кендъл

Всяка година Хелоуин дава повод на абсолютно всички хора да се маскират на каквото пожелаят. От някое животно до герой от филм, сериал, видео игра или пък книга. При известните личности нещата стоят по малко по-различен начин, защото те винаги успяват да надскочат себе си, когато говорим за харчене на пари […]