От Монголия до Плана планина – юртите на един французин, който избра България за свой дом

Юртата е преносимо жилище, широко разпространено сред монголски, сибирски и азиатски номади. Да спим в юрта някъде в Централна Азия е нещо съвсем нормално, но определено изглежда странно, ако го правим в България.
Оказва се обаче, че от 2020 г. насам на няколко места на територията на родината ни има изградени юртени селища, които се търсят много от по-младите и екологично отговорни поколения.
Още по-интересното е е, че едни от юртите на територията ни – тези в Плана планина, са на едно френско семейство. Дамиен Луи Алфред Сен-Жам, съпругата му Ан и четирите им деца пристигат в България през 2001 г.
Дамиен няма познати, приятели или роднини тук, няма земи, нито пък бизнес планове или каквато и да било друга връзка със страната. Идва тук като учител във френския лицей “Виктор Юго”, като първоначално идеята на семейството е да останат само три години в София и след това отново да се преместят на друго място.
“Дойдохме в България, защото искахме да изживеем нови приключения. Искахме да изследваме Източна Европа и места от този край, за които дори не бяхме чували преди”, разказва Дамиен. Допълва, че другата му цел е била децата им да израснат в контакт с нови култури и да научат за тях. Горд е, че са го постигнали и че днес и четирите говорят свободно български език.
Колкото ѝ да е пленен от родината ни, Дамиен не може да си затвори очите и за някои от недостатъците. Това, което му прави най-силно впечатление е, че не показваме достатъчно уважение към красотата на природата ни. “А това е много жалко, тъй като България притежава невероятни места, които трябва да бъдат запазени и възхвалявани.”
И макар първоначалните планове на френското семейство да са свързани с местене, с времето, което прекарват в България, се влюбват в родината ни – в културата и най-вече планините ѝ. А след една ваканция в чужбина, окончателно решават да се установят у нас и дори да подхванат едно доста нетрадиционно бизнес начинание.
“Винаги съм се интересувал от природата и околната среда (и как можем да ги опазим). През 2015 г. отидох на експедиция с кучешки шейни до Лапландия. След като успях да видя Северния полюс, след като влязох в контакт със саамите и усетих тяхното уважение към природата, нещо отвътре ме накара да осъзная, че искам да създам такова място именно в България.”
Така Дамиен решава да постави основите на Yourti Mountain. Реализацията отнема пет години, а юртите отварят “врати” точно в разгара на пандемията. И макар да признава, че се възхищава на всичките ни планини, не крие, че се влюбва в Плана от пръв поглед. Не можем да го виним, защото освен страшно близо до София, тази малка планина между Рила и Витоша, предлага невероятни гледки към двете си по-големи “сестри”, които я заобикалят.
Самите юрти поръчва директно от Улан Батор, столицата на Монголия, с което отдава своята почит и уважение към този начин на живот.
“Монголците имат страхотни традиции – те живеят, за да съществуват в хармония с природата, а юртите са традиционно и екологично местообитание, което е адаптирано към всяко време”, споделя Дамиен.
Ако искаме се усетим духа на Монголия в България, със сигурност трябва да спим в оранжевата юрта, която е обзаведена в оригинални традиционни монголски мебели.
В базата няма заведения за хранене. Въпреки това, на разположение на гостите са съоръжения за вечери на открито или закрито в юртите. Лятната кухня също може да се ползва за всеки, който иска сам да приготви храната си. Собствениците комбинират любовта си към планината с тази към кучетата и зимата, затова на разположение са впрягове със сибирски хъските.
“Една от причините да създадем това място беше, за да могат нашите кучета да имат голямо пространство за игра и почивка. Независимо дали е зима или лято, всички дейности, които организираме, започват в Плана”, споделя Дамиен.
Като най-доброто време от годината, в което да посетим монголските им юрти, препоръчва от началото на юли до края на септември, независимо в кой ден от седмицата.
Не е лесно да се докара юрта чак от Монголия, какви други трудности имахте при изграждането на Yourti Mountain?
Всеки един проект, независимо от мащаба, е свързан с трудности. В нашия случай това бяха занаятчии, които без видима причина престанаха да работят по проекта ни, горски пожар, който се приближи доста близо до нашата база и бяхме на косъм да я загубим, и дори неочакван гост един ден: мечка от плът и кръв.
Какво различава вашите юрти от останалите места за настаняване?
Гледката, качество на въздуха и колко е спокойно.
Какво е посланието, което се стремите да отправите?
Надяваме се хората да се свържат отново с природата и да я уважават. Нашата база е 100% автономна и екологична. Соларни панели покриват електрическите енергийни нужди, водата е доставена от сондаж, тоалетните са сухи компостни, водата от душовете се пречиства чрез фитопречистване.
Компостираме всички органични отпадъци и имаме органична зеленчукова градина. Също така искаме хората да се откъснат от ежедневния си живот и дори от интернет, и екрани. Не предоставяме интернет на територията на нашата база и не желаем да го правим.
А какви хора най-често ви посещават като националност?
Предимно французи и българи, но са идвали и нидерландци, белгийци, ливанци и дори японци, и австралийци.
Базата на Yourti Mountain разполага с четири юрти за общо 18 човека. Три са с капацитет от по четири човека и една с възможност до пет. Цените са от 150 до 180 лв. на юрта.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Битката на принц Хари във Великобритания продължава

Семейството му може да го пренебрегва, а общественото мнение за него в родината му да е много ниско, но принц Хари все пак има известни причини за радост що се отнася до Великобритания. Преди часове стана ясно, че по-малкият син на крал Чарлз ще може да обжалва решението на Върховния […]

Subscribe US Now