Принц Фредерик – какво знаем за бъдещия крал Дания

Първите часове на 2024 г. започнаха с изненадваща новина за датчаните и всички почитатели на монархията – датската кралица Маргрете съобщи в новогодишното си обръщение, че абдикира в полза на сина си. Фактическото й оттегляне ще се случи на 14 януари.
Точно тогава досегашният принц Фредерик ще стане крал. Какво знаем за 52-годишния бъдещ владетел на Дания? “Когато му дойде времето, аз ще управлявам този кораб”, казва той през 2022 г., когато се навършват 50 години от управлението на майка му.
Фредерик не е бил послушен тийнейджър – самият той признава, че се е чувствал пренебрегнат от майка си Маргрете и баща си Хенрик, които са били прекалено заети с държавни дела, за да му обръщат нужното внимание.
След това не се чувства комфортно и с медийното внимание към него и “бяга” от всичко това, като се отдава на партита и бързи коли. След като завърша университета в Орхус – и става първата кралска особа с университетска диплома – Фредерик става по-сериозен.
Той изкарва сериозна военна подготовка към датската армия, като служи и във военноморския флот. Фредерик е един от общо четиримата от общо 300 човека, преминали през всички тестове на обучението си през 1995 г.
През 2000 г. принцът се включва в четиримесечна ски експедиция в Гренландия. Преминава 3500 км на ски, кара шейни и скутери, като след последните две активности се озовава и в болница. Фредерик обаче не се отказва от спортните активности.
“Не искам да се заключа в кула. Искам да бъда себе си, нормално човешко същество”, казва той. Точно като такова се запознава със съпругата си – Фредерик заговаря австралийката Мери Доналдсън в бар в Сидни по време на Олимпийските игри през 2000 г.
Принц Фредерик и принцеса Мери, която ще стане първата кралица-консорт в света от австралийски произход, се стремят да отглеждат четирите си деца възможно най-нормално, като ги пращам в държавни училища.
“Модерни и начетени, фенове на поп музиката, модерното изкуство и спорта”, ги определя историкът Себастиан Олден-Йоргенсен пред Guardian. Може би точно от подобни крал и кралица има нужда не само Дания, но и останалите монархии в Европа.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Частите на тялото, които не мием достатъчно

Всички знаем колко е важно да се къпем и дори да го правим всеки ден, истината е, че невинаги сме изключително старателни с всяка една част на тялото си. Понякога бързаме да излезем и се опитваме да се освежим възможно най-бързо или се фокусираме само върху няколко ключови области след тренировката си във фитнеса. Според […]

Subscribe US Now