Когато обвинят Доналд Тръмп в 17 различни престъпления

Никак не е представително, особено когато се кандидатираш за президент на Съединените щати, да казваш: “Моята компания е осъдена за повече от една дузина престъпления”.
За съжаление на Доналд Тръмп, това ще е визитната му картичка до изборите за президент през 2024 г. оттук нататък, благодарение на присъдата, която му отреди жури във Върховния съд на щата Ню Йорк.
Във вторник, 6 декември, организацията Trump, основана от бащата на Тръмп и която бившият президент притежава от много десетилетия, беше призната за виновна за 17 различни престъпления, включително данъчни измами, конспирация и фалшифициране на бизнес записи.
Компанията беше обвинена още през юли 2021 г., заедно с дългогодишния си финансов директор Алън Вайселберг, но за разлика от Вайселберг, който се призна за виновен в дългогодишната схема за данъчни измами през миналия август, според Тръмп компанията му няма никаква вина.
Прокурорите обвиняват Trump Organization, че е компенсирала финансовия директор (и други ръководители) с нерегистрирани бонуси в опит да намали облагаемия им доход. В случая с Вайселберг тези бонуси включват неща като безплатен апартамент в Upper West Side, коли Mercedes-Benz, взети на лизинг, обучение в частно училище за внуците му и пари в брой по Коледа, така че Вайселберг да може да раздаде “лични празнични бакшиши”, наред с други неща.
Схемата облагодетелства не само Вайселберг, който дължи по-малко пари под формата на данъци върху доходите, но и самата организация Trump, която избягва данъци върху заплатите и върху доходите. Според обвинителния акт компанията е поддържала електронни таблици за своите престъпления.
Докато Доналд Тръмп не беше обвинен лично, името му все пак беше цитирано по време на процеса. Часове преди бившият президент да обяви, че се кандидатира за поста за трети път, Вайселберг, чието споразумение за признаване на вината изисква от него да каже истината, потвърди пред журито, че Тръмп не само е бил наясно с необлагаемите доходи в основата на наказателното дело на правителството, но и той е човекът, който ги е упълномощил.
Попитан дали обучението в частното училище е платено лично от Тръмп, Вайселберг отговори: “Правилно”. Въпреки че максималната финансова санкция, която организацията на Тръмп ще трябва да плати (по-малко от 2 милиона долара), е относително нищожна цена за компания с неговия размер, както отбелязва New York Times, самото разследване на неговите действия, предвид кандидат-президентската му кампания, са това, което може да му навреди най-много.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Ето я и най-влиятелната личност на 2022 г. 

Всяка година списание Time избира личност на годината. Според изданието отличието се дава на човек, който през изминалите 12 месеца е имал най-голямо обществено влияние, било то положително или отрицателно. Този път за Личност на 2022 г. Time избра украинския президент Володимир Зеленски. От изданието публикуваха снимка с лика на Зеленски, заобиколен […]