Защо вкусът на бутилираната и наливната бира е различен

Вероятно всеки заклет любител го е забелязал – вкусът на бирата, когато я отпива от халбата (в която току-що е налята), не е като този от бутилката. Факт е също, че известна разлика има и в свежестта, и дори в горчивината на наливната и бутилираната бира – нищо че процесът на приготвяне е един и същ.
И ако търсим причината, отговорът е само един – опаковката и начинът на съхранение.
Опаковката – дали ще става дума за бутилки, кутии или кегове, зависи преди всичко от предпочитанията на пивоваря. Но все пак е важно и бирата да може да издържи на допълнителния “натиск”, от използването на въглероден диоксид в процеса на опаковане.
Ето основните причини за разликата във вкуса между наливната и бутилираната бира – според Eat This, Not That.
Почистване и дезинфекциране
Ако бирата е поставена в кегове, те трябва да се свържат към кран, откъде бирата да се налива.
Но ако тръбите, по които “тече” напитката, не се почистват редовно и правилно, в тях може да се натрупат мухъл и нежелани бактерии. Те, от своя страна, влияят на вкуса и миризмата на бирата.
Светлината
Ако си мислим, че бутилираната бира е по-сигурна по отношение на чистотата и запазването на вкуса, оказва се, че не е точно така.
Онова, което може да повлияе на вкусовите ѝ качества, е светлината. Защото UV лъчите могат да проникнат през стъклото и да доведат до промяна на вкуса на бирата.
От значение също е и цветът на бутилката, в която се съхранява. Тези с кафяв цвят са с около четири пъти по-висока защита от слънчевите лъчи в сравнение със зелените и прозрачните бутилки.
Времето
С течение на времето и независимо от начина на съхраняване, всяка бира променя вкуса си. Но обикновено наливната бира успява да запази аромата и качеството си по-дълго. Причината отново е светлината – тя не може да проникне през кеговете, които обикновено са изработени от висококачествена неръждаема стомана.
Хмелът
Друга причина, поради която бирата с времето губи от вкусовите си качества, е хмелът – основната ѝ съставка. Именно хмелът създава специфичния аромат, вкус и горчивина на напитката. Но спомага и да бъде по-дълготрайна.
Обикновено наливната бира има по-ясно изразен хмелен вкус, защото е по-прясна. Бирата в бутилка е предвидена за по-дългосрочна консумация, затова и вкусът на хмел е възможно постепенно да “избледнее” с времето. Което пък води до промяна във вкуса.
Чаша срещу бутилка
Много по-вероятно е да усетим дразнене или дори болка в стомаха, след като сме изпили бирата директно от бутилката. И това не е случайно. Чрез видео в Twitter Макс Бакер – специалист и преподавател в програми като Master Cicerone, споделя колко важно е да се пие бира от чаша. Без значение на вида ѝ.
А причината е, че бирата трябва да освободи част от натрупания въглерод – под формата на пяна. Ако пием бира от бутилка, въглеродният диоксид не се отделя на открито и отива директно в стомаха.

Източник: Lifestyle.bg
Next Post

Истории, звезди, тенденции

Вижте интересните истории на деня, новини за звездите, тенденции и идеи за свободното време. Източник: Lifestyle.bg